18 januari 2024 | Verantwoording afleggen door besturen en intern toezichthouders én het laten afleggen van verantwoording door verantwoordingsorganen wint aan kracht en effectiviteit als informele manieren van werken worden gebruikt. Dit is volgens de Monitoringcommissie de bovenliggende observatie van het onderzoek dat in 2023 werd gehouden onder bestuurders, ambtelijk secretarissen van verantwoordingsorganen en verantwoordingsorganen zelf. Daaruit blijkt ook dat verantwoording zich inmiddels goed heeft ontwikkeld.

Het onderzoek dat voor onze aanbevelingsbrief is verricht door USBO van de Universiteit Utrecht toont aan dat voorzitters, secretarissen en bestuurders van verantwoordingsorganen van pensioenfondsen overwegend tevreden zijn over het functioneren van verantwoordingsorganen. Wel zijn er verbeterpunten op het gebied van diversiteit, adviserend en agenderend vermogen. De Monitoringcommissie doet in een brief vijf aanbevelingen. Naast de informele aanpak die verantwoordingsorganen helpt bij het invullen van hun rol is ook de ondersteuning  voor verantwoordingsorganen belangrijk. Daarmee komt de focus op de invulling van de rol van ‘verantwoording’ en ‘advisering’ te liggen en niet op ‘organisatorische rompslomp’, zo licht Yvonne van Rooy van de Monitoringcommissie toe.

De Monitoringcommissie rapporteert dit jaar via een korte aanbevelingsbrief. Daarbij hoort het onderzoeksrapport van USBO van de Universiteit Utrecht en het onderzoek naar diversiteit van besturen van pensioenfondsen.

Achtergrond
De Code Pensioenfondsen is opgesteld na een oproep van de minister van Sociale Zaken in het kader van de totstandkoming van de wet Versterking bestuur pensioenfondsen. De Pensioenfederatie en de Stichting van de Arbeid hebben de Code opgesteld, waarin normen geformuleerd zijn voor ‘goed pensioenfondsbestuur’. Vanwege het maatschappelijk belang van pensioenfondsen krijgt het bestuurlijk functioneren aandacht. Het streven naar optimalisering van de kwaliteit van het pensioenfondsbestuur moet door pensioenfondsen inzichtelijker worden gemaakt en de commissie monitort dit jaarlijks. De Code Pensioenfondsen is per 1 januari 2024 herzien. Eerdere versies dateren uit 2018 en 2014. Deze versies volgden op de PFG van de Stichting van de Arbeid uit 2005.